Je hebt uitdagend gedrag op de grond en in het zadel. Zowel bij jongere als bij oudere paarden. Stel je wilt het hoofdstel van je paard in doen, maar elke keer als je het bit er bijna in hebt, doet hij zijn hoofd zo ver omhoog dat het onmogelijk is geworden om het bit erin te doen omdat je er niet meer bij kan. Je kan dan een heleboel denken uit frustratie. "mijn paard is stout", "hij wil het gewoon niet", "hij houdt me voor de gek", "hij heeft geen respect voor me", "hij heeft geen zin", "mijn paard is dominant", "ik moet hem niet laten winnen". Frustratie eindigt soms in boosheid en een paard straffen heeft echt geen zin, hij weet immers niet wat hij 'fout' doet. Het is dan een veel beter idee om een stapje terug te doen en te kijken waarom hij dit doet. Heeft hij een pijnlijke associatie met het bit of met rijden? Is er elke keer een release van de druk op zijn hoofd als hij hem omhoog doet en dat hij daarom dat punt op zoekt? Uitdagend gedrag of 'probleem' gedrag komt veel voor. Maar hoe komt dat nou, hoe ontstaat het en wat kan je allemaal tegen komen? Je kan daarbij naar het volgende kijken: snapt het paard het niet, komt het door het stalmanagement, is het (per ongeluk) aangeleerd gedrag, komt het door een trauma. Daarnaast is het goed om naar de fysieke en mentale staat van het paard te kijken.
Paarden leren en associeren heel snel. Door de juiste timing in je training en management kan je er dus voor zorgen dat een hoop 'uitdagend gedrag' voorkomen kan worden. Uitdagend gedrag kan normaal gedrag in een abnormale omgeving zijn. We houden paarden in een menselijke omgeving. Op het moment dat je gaat denken vanuit het (natuurlijk) gedrag van een paard is ongewenst gedrag van een paard voor ons onhandig, maar voor het paard heel logisch. Dat maakt je benadering naar het 'probleem' anders en daardoor kan je gaan denken in oplossingen. Denk hierbij aan stalondeugden en verlatingsangst.
Bij het trainen is timing één van de moeilijkste en één van de belangrijkste dingen. Wanneer bevestig je iets, waneer haal je iets weg en wanneer beweeg je jezelf of je paard? En soms moet je zelfs zelf helemaal weg om resultaat te boeken. "Timing is key."
Daarnaast hebben we dan nog het onbewust ingetrainde gedrag waarvan het paard denkt dat het de bedoeling is, of het paard snapt het niet en heeft nooit geleerd wat dan wel de bedoeling is. Of het paard kan gewoonweg niet doen wat je van hem vraagt om fysieke of mentale redenen. Dat zien wij dan als een probleem, maar ook hiervan weet het paard niet dat het een 'probleem' is. Hij doet simpelweg wat hij denkt dat de bedoeling is, of hij heeft 'succes' gehad met het gedrag en zal dat dus herhalen. Denk hierbij aan kopschuwe paarden, paarden die zich los trekken, niet te vangen zijn, angst voor bepaalde objecten. Staakgedrag onder het zadel valt hier ook onder.
algemene voorwaarden privacy verklaring
© cg horses