cg horses

cg horses

Blog 1: Uitdagend gedrag

Je hebt uitdagend gedrag op de grond en in het zadel. Zowel bij jongere als bij oudere paarden. Stel je wilt het hoofdstel van je paard in doen, maar elke keer als je het bit er bijna in hebt, doet hij zijn hoofd zo ver omhoog dat het onmogelijk is geworden om het bit erin te doen omdat je er niet meer bij kan. Je kan dan een heleboel denken uit frustratie. "mijn paard is stout", "hij wil het gewoon niet", "hij houdt me voor de gek", "hij heeft geen respect voor me", "hij heeft geen zin", "mijn paard is dominant", "ik moet hem niet laten winnen". Frustratie eindigt soms in boosheid en een paard straffen heeft echt geen zin, hij weet immers niet wat hij 'fout' doet. Het is dan een veel beter idee om een stapje terug te doen en te kijken waarom hij dit doet. Heeft hij een pijnlijke associatie met het bit of met rijden? Is er elke keer een release van de druk op zijn hoofd als hij hem omhoog doet en dat hij daarom dat punt op zoekt? Uitdagend gedrag of 'probleem' gedrag komt veel voor. Maar hoe komt dat nou, hoe ontstaat het en wat kan je allemaal tegen komen? Je kan daarbij naar het volgende kijken: snapt het paard het niet, komt het door het stalmanagement, is het (per ongeluk) aangeleerd gedrag, komt het door een trauma. Daarnaast is het goed om naar de fysieke en mentale staat van het paard te kijken.

Paarden leren en associeren heel snel. Door de juiste timing in je training en management kan je er dus voor zorgen dat een hoop 'uitdagend gedrag' voorkomen kan worden. Uitdagend gedrag kan normaal gedrag in een abnormale omgeving zijn. We houden paarden in een menselijke omgeving. Op het moment dat je gaat denken vanuit het (natuurlijk) gedrag van een paard is ongewenst gedrag van een paard voor ons onhandig, maar voor het paard heel logisch. Dat maakt je benadering naar het 'probleem' anders en daardoor kan je gaan denken in oplossingen. Denk hierbij aan stalondeugden en verlatingsangst.

Bij het trainen is timing één van de moeilijkste en één van de belangrijkste dingen. Wanneer bevestig je iets, waneer haal je iets weg en wanneer beweeg je jezelf of je paard? En soms moet je zelfs zelf helemaal weg om resultaat te boeken. "Timing is key."

Daarnaast hebben we dan nog het onbewust ingetrainde gedrag waarvan het paard denkt dat het de bedoeling is, of het paard snapt het niet en heeft nooit geleerd wat dan wel de bedoeling is. Of het paard kan gewoonweg niet doen wat je van hem vraagt om fysieke of mentale redenen. Dat zien wij dan als een probleem, maar ook hiervan weet het paard niet dat het een 'probleem' is. Hij doet simpelweg wat hij denkt dat de bedoeling is, of hij heeft 'succes' gehad met het gedrag en zal dat dus herhalen. Denk hierbij aan kopschuwe paarden, paarden die zich los trekken, niet te vangen zijn, angst voor bepaalde objecten. Staakgedrag onder het zadel valt hier ook onder.

Uitdagend gedrag onder het zadel, denk hierbij aan opstap problemen, staakgedrag en problemen met rijden of buitenrijden, valt wat mij betreft ook onder grondwerk. Hoe goed is je grondwerk met je paard, zijn dit soort zaken daar al opgelost? Als dat zo is, hoe is het dan met het harnachement en de spanning van de ruiter gesteld? En hoe is de fysieke en mentale staat van je paard, kan hij wel doen wat je van hem vraagt? Wat je op de grond tegenkomt aan uitdagingen, kom je geheid in het zadel ook tegen. En de uitdaging die je in het zadel hebt, moet je eerst op de grond oplossen. Eén van die uitdagingen kan zijn, is dat je paard te snel gaat onder het zadel. Door middel van loswerken kan je gaan kijken hoe je dit vanaf de grond al kan gaan trainen. Ligt het aan je eigen energie, ademhaling en hartslag waar het paard op reageert? Als die hoog zijn, gaat je paard daar in mee. Een heel gevoelig paard zal denken dat er wat is en in de vluchtmodus gaan. Door middel van loswerken kan je ook kijken of het niet aan je zadel ligt. Of als het onbalans is bij je paard (hij gaat rennen om de onbalans op te lossen), kan je kijken hoe je hem kan helpen in balans te komen.

Om deze uitdagingen aan te pakken is het goed om te kijken naar waar het precies 'fout' gaat en vanaf daar te hertrainen. De basis van een goede connectie is hierbij essentieel. Dat je vanuit vertrouwen gaat werken en het paard de kans geeft het te leren. Door op het leervlak van een paard te gaan zitten, leert een gezond paard, in een veilige omgeving, heel snel. Daarbij is het handig om te kijken naar zijn karakter en hoe hij het beste leert. Een belangrijk onderdeel daarbij is dat het paard gaat leren om met zijn spanning om te gaan en dat het zichzelf leert te kalmeren als er spanning is, in het geval dat het om een angst specifiek gedrag gaat.

In het geval van het paard dat het hoofd omhoog doet als je het bit in wilt doen, ga je omgekeerd denken: wat is het gedrag dat je wilt zien? Dat is dat het paard zijn hoofd naar beneden doet en zijn mond open doet als je het vraagt. Dat is dus waar je in stapjes naartoe gaat trainen: elk stapje in de goede richting beloon je. Er vanuit gaande dat er geen pijn in het spel is.

Elk paard leert op zijn eigen manier, en elk paard is anders qua karakter en geschiedenis. Dit neem ik allemaal mee in een training. Daarna zal je je als eigenaar hierop aan moeten passen om herhaling te voorkomen bijvoorbeeld. Er is namelijk niet één oplossing voor elk paard en elke uitdaging.

Wil je meteen hulp bij uitdagend gedrag, boek nu een intake training:

boek nu