Chat on WhatsApp

Blog 3:
Betere band met je paard

"Help mijn paard loopt me omver en door me heen! Hoe los ik dit op?" "Mijn paard is helemaal niet met mij bezig, alleen met andere paarden en de omgeving."

Iedereen droomt van een goede band met zijn paard, maar hoe krijg je dat eigenlijk voor elkaar? Door consequent te zijn en duidelijk te communiceren. Zodat voor je paard de omgang met mensen voorspelbaar en betrouwbaar wordt.

Consequent zijn is super lastig, maar bij het werken met paarden essentieel. Je kan niet de ene dag een bepaalde hulp geven en bepaald gedrag verwachten en de andere dag een andere hulp maar wel hetzelfde gedrag. Toch doen we dit wel vaak, en meestal onbewust. Niet consequent zijn, en daarmee onvoorspelbaar, maakt een paard onzeker. Hij zal zich onveilig bij je voelen en dat is voor een vluchtdier een vervelende situatie waar hij liever niet in zit. Probeer dus niet in een grijs gebied te gaan zitten met je communicatie, maar probeer zwart-wit te zijn, elke dag weer. Zeker op het gebied van de ruimte die je paard mag in nemen: is dat dichtbij jou of niet?

Waar ik naar streef in een training is dat een paard om mijn hulp/vraag reageert, en dat ik die hulp zo klein kan geven dat het alleen maar een gedachte is. Ik begin mijn vraag dus altijd op de lichtst mogelijke manier. Reageert een paard daar niet op? Dan stel ik de vraag duidelijker, en dat bouw ik zo op totdat het paard reageert, dan stop ik met mijn vraag. (Dit kan overigens alleen als het paard het antwoord op de vraag kan weten, maar dat is een ander onderwerp.) Bij een paard dat bijvoorbeeld langzaam is onder het zadel, eerder stil gaat staan dan voorwaarts is op mijn beenhulp, ga ik eerst van de 'druk af' trainen. Door te kijken bij het loswerken hoe het paard meer voorwaarts kan worden, kan je het vaak ook oplossen in het zadel (zolang het zadel in orde is en het paard fysiek in orde).

Door middel van loswerken (het paard bewegen in een cirkel zonder lijn) kan je werken aan je communicatie met je paard, het vertrouwen en je krijgt inzichten in hoe het paard fysiek is en wat bijvoorbeeld zijn voorkeurskant is. Door je hulpen in stapjes op te bouwen, en altijd te beginnen met een zachte/kleine hulp, kan je je paard heel licht maken op je hulpen. Zelfs op afstand kan je het tempo en de richting waarop het paard loopt beinvloeden. En de ultieme test: komt het paard uit zichzelf naar je toe als je dat vraagt met je lichaamstaal? Het paard reageert vanaf de grond meestal precies hetzelfde op jouw hulpen/ energie als in het zadel. Wil je een betere band in het zadel? Dat begint vanaf de grond!

Loswerken lijkt voor sommige mensen heel makkelijk: je laat je paard rondjes lopen in een cirkel en je hoeft zelf verder niet zoveel te doen. Vanuit een traditionele gedachte kan je dan ook denken dat het paard het ook heel makkelijk heeft: hij wordt immers niet 'getraind' door middel van een longeersingel/bijzetteugels/zweep en jouw stemhulpen. Wat er in feite gebeurt bij het loswerken, is dat je in een constante interactie/communicatie bent met je paard, hij leest immers alleen lichaamstaal en zal dat dus altijd doen als jij in de buurt bent. Hij zal daar ook op reageren. En je traint hem ondertussen ook nog, want hij legt door middel van associatie verbanden tussen wat je doet, wanneer je hem druk geeft en wanneer je druk weg laat. Het kan bijvoorbeeld al uitmaken waar je naar kijkt: kijk je naar zijn ogen, schouder of omgeving. Kijk je met zachte ogen (zie je het hele paard) of harde ogen (focus je op een detail). Op alleen deze details reageert je paard al. Als je weet waar je op kan letten, kan je ook alle details gaan zien en zien hoe ontzettend rijk paarden zijn in hun communicatie, altijd! En vooral wat voor invloed je daar op hebt.

En het mooie is: als het paard jou vertrouwt, op jou let en daarbij kan ontspannen, krijg je over het algemeen een paard dat in balans gaat lopen. Daar kan geen bijzetteugel tegenop, omdat je het paard de kans geeft zelf de balans te laten zoeken, zowel mentaal als fysiek.

Longeren met een enkele of dubbele lijn is een fijne manier om je paard onbelast te trainen.
Als gedragstrainer zie ik wel wat uitdagingen die hierbij kunnen ontstaan.
-het paard draait zich om en in de lijn
-het paard komt ongevraagd naar binnen
-gaat te snel of te langzaam
-loop met het hoofd teveel naar buiten
-het paard is bang van de lijn

Bij de meeste uitdagingen begin ik eerst met loswerken om te kijken of er daar al iets speelt waar eerst aan gewerkt moet worden en daarna komt de lijn erbij. Je kan dan met 1 of 2 lijnen aan de slag, waarbij de basis altijd je lichaamstaal is. Als dat goed gaat kan je zelfs een parcours gaan lopen met de dubbele lijnen en zo je paard en jezelf nog zelfverzekerder maken.

Als je je paard echt goed wilt leren kennen, is het doen van schriktraining (stresshantering) aan te raden. Je gaat dan in een veilige omgeving de comfortzone van je paard vergroten en je gaat zien hoe hij met zijn spanning om gaat. Laat hij veel gedrag zien of weinig? En hoe kan je hem helpen zijn spanning weer te laten zakken? Als jij zijn (spannings)signalen beter gaat herkennen en daar wat mee doet, zal je zien dat het vertrouwen in jou als eigenaar groter wordt!

Trailerladen kan je band ook versterken, trailerladen is namelijk niks anders dan grondwerk. Wie beweegt die bepaalt, kan jij de voeten van je paard bewegen? Bij het trailelraden is het extra belangrijk dat een paard uit je ruimte blijft en dat je weet waar je veilig staat.

Wil jij je paard nog beter leren kennen en een betere band krijgen? BOEK nu een intake training.

neem contact op