Chat on WhatsApp

Blog 6:
Menselijk gedrag

In alles wat ik op social media plaats of op mijn website, heb ik het veel over het gedrag van het paard. Aan alle paarden die ik train, zit natuurlijk wel een eigenaar/trainer vast (inclusief mezelf). Ik werk met paarden en dus met mensen, als eigenaar/trainer ben je 50% van de combinatie. En heb je dus mega veel invloed op je paard. En vaak betekent dit dat de mens moet veranderen om gedrag bij het paard te kunnen veranderen. Onze intentie en energie zijn met elkaar verbonden, en dat zijn nou net de tools waarmee paarden met elkaar communiceren. En daar gaat het vaak mis en ontstaat miscommunicatie. Het paard krijgt spanning omdat hij je communicatie niet begrijpt, of hij leert net niet de dingen die je wilt omdat je niet congruent bent in je acties.

Het is daarom heel belangrijk om niet je persoonlijke issues mee te nemen naar je paard. We weten allemaal wel dat paarden heel goed kunnen spiegelen en als jij net een rotdag hebt, dat het ook allemaal niet wil lukken met je paard. Misschien komt hij in de wei dan al niet naar je toe. Ze kunnen ons adrenaline nivo, onze hartslag en spierspanning van een grote afstand lezen.

Je ademhaling neem je altijd mee bijvoorbeeld. Paarden communiceren heel veel met hun ademhaling, en 'lezen' die van ons ook. Als die van jou laag is, is er een grotere kans dat je paard zich bij je op je gemak voelt. Je kan hem ook gerust stellen door bewust je ademhaling laag te houden als hij iets spannend vindt. Ze reageren daarop, dus je zal vooral jezelf moeten trainen om je daar bewust van te zijn en dat te kunnen reguleren. En niet alleen als je met je paard bezig bent, ik denk dat je hier altijd mee bezig moet zijn. Je kan niet parttime relaxed en in balans zijn, en parttime een paardentrainer zijn!

Het goede nieuws is dus ook: als jouw intentie klopt met je energie en je kan in je hulpgeving daarom super duidelijk en eerlijk/ congruent zijn, dan heb je een hele grote kans dat het allemaal vloeiend gaat en je paard je snapt en echt communicatie ontstaat. Dit is de basis van alles wat we doen met paarden. Bewustwording van het effect van jouw lichaamstaal, energie en intentie op je paard is dus essentieel. Je kan niet een paard vragen langzamer te lopen en rustig te zijn als je hele lijf en denken uitstraalt dat je haast hebt. Een bekende paardentrainer zei eens:
"I'm not a horsetrainer. I am a horseman. A horsetrainer trains horses, a horseman trains himself."

Ik denk dat er een paar dingen heel belangrijk zijn, die je bij jezelf kan checken en die je kan doen:

Voordat je paard explodeert, waren er waarschijnlijk al zeven aanwijzingen dat dat er aan zat te komen. Geef dus aandacht aan de kleine signalen.

Bij paarden met uitdagend gedrag of trauma kan er op een bepaald moment een associatie met het verleden zijn. Mensen kunnen deze reactie versterken, terwijl het paard op dat moment juist steun nodig heeft en moet leren dat het ook anders kan. Hetzelfde geldt voor jonge paarden: die hebben een stabiele en congruente trainer met kennis nodig om een eerlijke leeromgeving te kunnen bieden.

Het gaat me er niet om om je af te schrikken, wel om je bewust te worden van ons effect (op het gedrag) dat we op paarden hebben.

Ik krijg weleens de volgende hulpvragen:

Kan jij, na het lezen van dit blog, al een beetje bedenken waar dat (ook) aan kan liggen? Of zoek je zelf hulp om dit op te lossen, boek dan nu een training! Want als je communicatie klopt en paard en mens elkaar gaan begrijpen, dan gebeuren de mooiste dingen!

Op de foto zie je mij met Mia. Ik leg best veel druk op mezelf. Toen ik me er bewust van werd dat ik los moest laten om verder te komen, ging ze ineens elke dag op de paddock liggen als ik haar daar op zette. (niet om te rollen, en ze was echt gewoon fit!) Er leek bij haar ook een release te zijn gekomen. Ik kon er gewoon bij gaan zitten.

Ik denk dat paarden ons heel goed kunnen aanvoelen en dat we ons daar veel bewuster van moeten zijn.

neem contact op